Δημιουργία Δικτύου υποστήριξης της μετάβασης στην Τρίτη Ηλικία των Νοητικά Υστερούντων ανθρώπων

Η ΕΣΤΙΑ – Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση με χαρά σας ανακοινώνει την έναρξη του έργου «Δημιουργία Δικτύου υποστήριξης της μετάβασης στην Τρίτη Ηλικία των Νοητικά Υστερούντων ανθρώπων» που υλοποιεί σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», την Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών νοητικά υστερούντων – ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, και την Ελληνική Εταιρεία Άνοιας – ΕΕΑ. Το έργο εντάσσεται στην Πρόσκληση «Ενδυνάμωση των δομών και ανάπτυξη των ικανοτήτων των ΜΚΟ (capacity building) και προώθηση ενός ευνοϊκού πλαισίου για την κοινωνία των πολιτών, του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», που είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και το διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Το έργο έχει ως αντικείμενο την προετοιμασία για την αντιμετώπιση της μετάβασης στην Τρίτη Ηλικία - στην γήρανση, των προσώπων με νοητική υστέρηση και αποσκοπεί στο να δώσει προοπτικές επίλυσης στο πρόβλημα των γηρατειών.

Το έργο περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στελεχών και κοινωνικών επιστημόνων ΜΚΟ και ΟΤΑ που ασχολούνται με τη φροντίδα ατόμων με νοητική υστέρηση στις περιοχές παρέμβασης, που είναι οι Δήμοι του Βόρειου τομέα της Αττικής: Αγία Παρασκευή, Ψυχικό – Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Βριλήσσια και Πεντέλη. Η εκπαίδευση των στελεχών κοινωνικών υπηρεσιών που ξεκινά στις 19/05/2015 έχει θέμα: «Τα γνωρίσματα του νοητικά υστερούντος. Τα πρόσωπα αυτά στο κατώφλι της Τρίτης Ηλικίας». Εν συνεχεία, θα γίνει καταγραφή των δομών στήριξης Νοητικά Υστερούντων ατόμων και λοιπών προνοιακών φορέων, στεγών-και φορέων για την Τρίτη Ηλικία. Τέλος, θα εκπονηθεί μελέτη που θα καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση, θα ερευνήσει τρόπους, προτάσεις, δυνατότητες αντιμετώπισης, οι οποίες θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, για την προετοιμασία της μετάβασης στην Τρίτη Ηλικία -την γήρανση και υποστήριξη των προσώπων με Νοητική Υστέρηση.

Αντικείμενο: Εκπαίδευση στελεχών κοινωνικών υπηρεσιών με θέμα: «Τα γνωρίσματα του νοητικά υστερούντος. Τα πρόσωπα αυτά στο κατώφλι της Τρίτης Ηλικίας».

Θα υλοποιηθεί σε δύο τμήματα των είκοσι στελεχών των ίδιων των ΜΚΟ, που συμμετέχουν στο Έργο, κοινωνικών επιστημόνων από τους ΟΤΑ και ΜΚΟ με το ανάλογο αντικείμενο, από τις περιοχές παρέμβασης.

Θεωρητικό μέρος:

Α’ Ομάδα : 19, 21, 22 Μαΐου 2015, ώρα: 9:00 – 14:00 Χώρος ΠΕΓΚΑΠ – ΝΥ. Λεωφόρος Πεντέλης 92, Χαλάνδρι.

Β’ Ομάδα : 26, 27, 28 Μαΐου 2015, ώρα: 9:00 – 14:00 Χώρος «Σπυροπούλειο» Αγίας Σοφίας1, Νέο Ψυχικό

Πρακτικό μέρος:

  • Κέντρο Alzheimer Πανόρμου από 15 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου του 2015 σε ομάδες των 2-3 ατόμων, για δύο ημέρες
  • Κέντρο Alzheimer Παγκρατίου από 15 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2015 σε ομάδες των 2-3 ατόμων, για δύο ημέρες
  • Κέντρο IASIS Γλυφάδα από 1 έως 26 Ιουνίου 2015 σε ομάδες των 2-3 ατόμων, για δύο ημέρες
To Έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχνενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως ΕΕΑ Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Stay Connected

fb

 Εγγραφή Μελών

 Ηλεκτρονική Φόρμα

 

Newsletter